Assalmmualaikum dan salam mesra..
Hari ini saya ingin kongsikan resepi buat pau.. Saya xla pandai buat kuih2..tapi kena selalu belajar buat sbb siapkan minum2 petang atau sarapan pagi keluarga kan.. Ini kebiasaannya semua surirumah mmg dah bole buat sbb kdg2 hari2 kena buat kan..jd cari menu yg ringkas utk keluarga..bagi yg bkerja pula tiap hujung2 minggu atau cuti bolelah buat kan :)..
Pau yg saya buat selalunya mmg sgt ringkas..saya gunakan bahan apa shja yg ada d rumah masa tu..hehe..jadi, mmg resepi kampung la org bilang..xberapa komersial sgt..sesuai utk hidangan keluarga shja..tapi, masih sedap dan selera di makan..sbb setiap kali buat mesti licin oleh anak2..hehe..Mari kita sma2 belajar :)
KUIH PAU
========
Bahan-bahan:
2 cawan Tepung Pau
1 Packet Instant yeast
2 sudu besar Marjerin/Shortening (Saya guna Marjerin..sbb itu shja bahan yg ada masa tu di rumah hehe)
1 Biji Telur
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar gula
3 sudu besar air
**Inti kacang hitam
**Kertas minyak (saya guna A4)
Cara-cara penyediaan:-
Masukkan 3 sudu besar air ke dalam bekas adunan dan tuangkan 1 packet instatnt yeast ke dalamnya. Biarkan selama 10 min atau sehingga berbuih kembang.
Sumber Google Ni Instant yeast yg biasa saya gunakan..bole dapatkan dimana2 supermarket |
Selepas bahan tadi kembang, masukkan pula 1 biji telur tadi, campur sekali garam, gula, marjerin/shortening dan tepung pau.
![]() |
saya suka guna marjerin pelangi ni, sbb wangi. Tapi sepatutnya utk pau guna shortening supaya pau tu gebu..saya ni hnya gunakan bahan yg ada di rumah..hehe |
![]() |
Ni dia shortening yg biasa saya gunakan..Byk jugak di jual di supermarket. |
![]() |
Tepung pau saya guna yg ni, bole jugak guna blue key..Tapi ini shja yg ada di rumah lagi..hehe |
Selepas itu adun menggunakan mixer utk lebih mudah. Kalau nak adun guna tangan pun bole jugak.
Selepas siap adun, biarkan selama 20 minit doh tadi ataupun sehingga menjadi 2 kali ganda kembang.
Apabila suda kembang, keluarkan doh tadi dan bahagikan kepada bulatan2 kecil sebelum dimasukkan inti. (saya gunakan red bean).
![]() |
sumber google contoh yg di jual di supermarket..ada pelbagai jenama pilih lah yg mana suka yg penting HALAL |
Pau tadi alas dengan kertas minyak di bawahnya.
![]() |
contoh sumber google |
Selepas itu, biarkan lagi selama 10minit sebelum di kukus. Pastikan belanga untuk mengukus tu mendidih dahulu ya. Kukus denga api yg sederhana dalam 10 hingga 15 min sahaja.
Jeng..jeng..jeng..nilah hasil pau yg saya buat..Selamat mecuba :)
No comments:
Post a Comment